loader image

Orvosi Szakvélemény

Ahogy a környezetvédők a Föld tüdejének becézett Amazonas-t, nekünk is ugyanolyan erőfeszítésekkel kell óvnunk saját légzőszervünket. Ha nem vigyázunk rá, a tüdőnk károsodik, ami hasonló korlátozást eredményezhet a mozgásunkban, mintha elveszítenénk egy végtagunkat. Erősítenünk, védenünk kell a kórokozókkal szemben. Hogy pontosan hogyan? Hallgassuk Dr. Mucsi János gödöllői tüdőgyógyászt, a Légúti Betegek Országos Egyesületének elnökét.

„A tüdő megfertőződése elleni fontos védekezés, ha kerüljük a dohány vagy a vízipipa füstjét, a füst ugyanis mintegy 12 órára lebénítja a csillószőröket, melyek a tüdő tisztítását végzik” – magyarázza a tüdőgyógyász. Szintén kiemelten fontos, hogy beoltassuk magunkat influenza ellen, de az egyéb légúti fertőzések (tüdőgyulladás, szamárköhögés) elleni védőoltás is a hatékony védekezés része. A szamárköhögés elleni injekció gyermekeknek kötelező, felnőttek esetében azonban ”csak” ajánlott.

 

Alvás+vitamin=immunvédelem

A tüdőnket támadó betegségek megelőzésének vannak egészen kézenfekvő módszerei is, az egyik ilyen, ha alaposan kialusszuk magunkat. Ezzel voltaképpen az immunrendszerünket erősítjük, ami áldásos hatást gyakorol a szervezetünkre. A vitaminok közül Dr. Mucsi János a D3-vitamin fontosságát emeli ki, mely úgyszintén segíti az immunrendszerünket, ezáltal óvja a tüdőt is. Sajnálatos, hogy a magyar lakosság jelentős része az év legtöbb napján D-vitamin-hiányban szenved. Nem fordítunk elég figyelmet erre a problémára, pedig napi 2000 egység bevitelével biztosítjuk szervezetünk számára a megfelelő mennyiséget.

Magától értetődőnek tűnik, mégsem ügyelünk rá eléggé, hogy ne terheljük meg túlzottan a szervezetünket. A pihentető alvás szerepéről már volt szó, ám ugyanez igaz a testmozgásra is. Az átlagos vagy inkább normális mennyiségű sportolás hasznos a szervezet számára, edzi, ám a túlzásba vitt mozgás, egyes esetekben a versenysport, olyan terhelést jelent a testünk, benne a tüdőnk számára, mely romboló hatású. Egy ilyen terhelés esetén sok folyadékot, tápanyagot és ásványi sót, vitamint veszíthet a szervezetünk, ami veszélyes lehet a tüdőre nézve is. A tömegek által látogatott uszodák levegőjének minősége sem feltétlenül gyakorol üdvös hatást a tüdőnkre, főleg nem olyan időszakban, amikor influenza vagy koronavírus járvány van.

 

Usain Bolt is túl van rajta

„Hogy milyen hatást fejt ki az új koronavírus okozta megbetegedés a tüdőnkre? A többszörös olimpiai bajnok sprinter, Usain Bolt nemrégiben kapta el a vírust, és semmilyen panasza nincs, hiszen teljesen egészséges az immunrendszere, a tüdeje és nincs krónikus betegsége sem. A másik véglet az, ha egy krónikus beteg szervezetét megtámadja a Covid-19, ilyenkor valósággal ’elfogy a tüdő’. Kiemelten veszélyeztetettek azok az időskorúak, akiknek van valamilyen krónikus megbetegedésük, például cukorbetegek, érrendszeri betegségük van, asztmások vagy COPD-sek. Rájuk nagyon kell vigyáznunk. Ha viszont valakinek nincs idült betegsége, és a fenti szempontok figyelembe vételével óvja a tüdejét, akkor talán nagyobb az esélye, hogy egy esetleges koronavírus okozta fertőzésen is panasz nélkül vagy könnyebben esik át” – mondja Mucsi János.

A pulmonológus ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy bár a Covid-19 fertőzést sokan tünetmentesen élik át, a környezetükben lévő krónikus betegeket súlyosan veszélyeztetik, ha hordozóként a közelükbe kerülnek. Ezt okvetlenül el kell kerülni, ahogy a tömeget is, sűrűn érdemes kezet mosni, és közösségben maszkot kell viselni.

Start typing and press Enter to search

Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.